Skip to main content

SKEPPSDREV TTT-M, SÄCK 55 KG

Tjärdrev av linfiber

11600,00 kr exkl.moms

  • Artikel nr.
    0801003

Beskrivning

Claessons skeppsdrev är av högsta kvalité för professionell användare. Denna kvalité är halva tjockleken jämfört med TTT, ca 12 st dockor, totalt ca 55 kg, ger ca 75 löpm/kg. Används till drevning av skeppsnåt, mellan bordläggnings- och däcksplank.
Skeppsdrevet används till drevning av skeppsnåt, mellan bordläggnings- och däcksplank.
Drevning, det vill säga att arbeta med att dreva, driva eller äldre kalfatra är en metod att med drevjärn och drevklubba, drevhammare, driva in tjärdrev mellan bordgångar och däcksplankor i en kravellbyggd större båt eller ett träfartyg, för att täta skarvarna, nåten.
Skeppsdrev är som ett tjockt garn som tillverkas av linfibrer dränkta i trätjära och är en fantastisk metod för att både täta fogar, skarvar och samtidigt stadga, stabilisera en träkonstruktion. Skrovet eller huden blir en samverkande enhet med spanten.
Skeppsdrevet drivs in i den kilformade sömmen mellan plankor. Nåten förseglas sedan med skeppsbeck, som är uppvärmt till flytande form, ca 150-200°C, eller linoljekitt över vattenlinjen som sedan kan målas över. Det heta becket kan på däck appliceras med hjälp av becksked som liknar en såsslev formad som pip.
Skeppsdrev i denna form har används inom skeppsbyggeri ända sedan man började sammanfoga plankor till bordläggning, både vid klinkbyggnad och kravellteknik.
Vårt skeppsdrev kan lätt delas till den tjocklek som passar din applikation.
Drev tillverkades i Limhamn fram till 1990. Då flyttades maskinerna till råvaran, linet, som fanns i Ungern. Företaget och varumärket är fortfarande Sam Persson.